Geschiedenis Thuiswerken

Geschiedenis
Geschiedenis thuiswerken
Thuiswerken bestaat al verschrikkelijk lang. Sinds een paar eeuwen zijn er mensen geweest die vanuit thuis veel verschillende werkzaamheden hebben verricht. Je kunt denken aan de boeren(m/v) van lang geldeden, die in de herfst en winter als er op het land niet heel veel te doen was manieren zochten om vanuit thuis wat geld bij te verdienen. Zo hadden zij het spinweven. De boeren gingen dan naar de wol- en katoenfabrieken en boden zichzelf aan om de grondstof te vermaken tot lakens en kleden tegen zeer concurrerende tarieven. Allemaal vanuit thuis.

Garnalenpeller
Mensen die wat dichter bij de zee in de buurt woonden, richtten zich volledig op het garnalenpellen. Een zeer zwaar klusje waar steeds werk in overvloed werd aangeboden. De controles door de overheiden werden echter steeds intensiever en de regelgeving omtrent de hygiƫne steeds strenger. Hierdoor werd het voor de gezinnen steeds moeilijker om aan al deze strenge eisen te kunnen voldoen. Het thuis pellen in Nederland is vandaag de dag eigenlijk geheel verdwenen.

Sigarenproductie
Sigaren rollen Thuiswerk
Wat ook een belangrijke bron van thuiswerkinkomsten is geweest, is het produceren van sigaren. Dit is een zeer belangrijke vorm van thuiswerken geweest in onze geschiedenis, rond 1870 in de sigarenproductie in Kampen. De productie in de fabrieken nam zulke vormen aan, dat deze op een gegeven moment geen mogelijkheden meer zagen tot uitbreiding in de fabriek zelf en zij genoodzaakt waren om een belangrijk deel van de productie uit te besteden aan thuiswerkers. Deze mensen kregen dan de grondstoffen en benodigde gereedschappen mee naar huis en konden op die manier hun steentje bijdragen aan de alsmaar groeiende productie. De thuiswerkers werden echter lang niet altijd goed behandeld door de fabrikanten. Zij hadden altijd wel wat op of aan te merken op de kwaliteit van de geproduceerde sigaren en gebruikte dit argument om de thuiswerkers te korten op hun salaris.